Velkommen til webhotelltester.com, uavhengig anmeldelse av webhotell. Vi anmelder webhotell fra 12,5 NOK/måned og oppover, med bra vilkår for ulike behov.

Brukervennlig hjemmeside – hvordan lager jeg en slik?

Første inntrykket betyr mye og avgjør om din besøker ser videre på din side eller ikke. Spesielt om du vil at dine besøkere skal handle av deg, er det viktig at din hjemmeside uttrykker professjonalitet.

Når du skaper en hjemmeside er det viktige at den er attraktiv og tilltalende, men den må også være brukervennlig og funksjonell. Om din hjemmeside er vanskelig og forvirrende, er risikoen for at dine besøkere vender seg noe annet sted stor, selv om du kanskje har eksepsjonell design. Det er derfor du må ta stort hensyn til brukervennligheten. Tenk brukervennlighet først, og så grafisk design.

Struktur

Hjemmesidens struktur er stammen den hviler på. Det er den planen du har over hvilke undersider som skal finnes og hvor besøkeren skal finne hva. Det er ofte veldig bra å ha et panel eller et oversiktskart noe sted på hjemmesiden der besøkeren kan kjenne igjen sin posisjon.

En vel strukturert side gir et professjonelt inntrykk og lokker besøkeren til å stoppe og bli en kunde. Tenk i kundens baner – det som er selvsagt t for deg som foretaker er sannsyneligvis ikke like selvsagt for den potensielle kunden.

Navigasjonen på hjemmesiden utgjør også en viktig del i strukturen. Kunden må raskt kunne gå frem og tillbake mellom ulike sider, undersider og kategorier. Foruten oversiktskartet kan det derfor være bra å markere lenker som kunden har besøkt i en annen farge, å skrive ut den aktuelle lenken som kunden besøker i fet stil o.s.v. For å øke brukervennligheten bør du også plassere menyen der den passer mest naturlig, altså der besøkeren forventer seg at den skal være. Naturlig er det til venstre, akkurat som vi har her. Tenk etter nøye før du plasserer den noe annet sted, det kan forvirre besøkeren.

Brukervennlighet

Du bør også tenke på å ikke bruke for store filer (f.eks. bilder eller lydklipp), da dette vil ramme besøkeren i form av lange lastetider, hvilket ofte kan oppfattes som forstyrrende. Det finnes mange som sitter på ADSL-tilsluttninger med lav hastighet runt 0,5 mbit, i tillegg øker antallet mobile besøkere hele tiden der tilsluttningshastigheten tidvis kan være enda lavere.

Bygg gjerne siden med funksjoner som gjør at teksten kan forstørres, hvilket hjelper for de som har vanskeligheter med liten tekststørrelse. Bruke også også et typesnitt som er tatt frem for webben, f.eks. Arial eller Verdana. Disse øker lesbarheten og jo mer kunden finner din side behaglig og lesbar, desto mer interesse kan han eller hun få.

Design

Designen bør bl.a. være sammenhengende i sin stil og inngi et harmonisk uttrykk, utan at ulike deler blandes sammen til en. Bilde og tekst bør ikke overdoseres og deres plass må besluttes med ettertenksomhet. Det er f.eks. anstrengende å lese på en dataskjerm og tekster bør derfor være inndelt i kortere stykker. Tekst skal ikke legges i bilder ved publisering, det er både mindre bra for besøkeren og søkmotorene da de ikke kan lese din tekst.

Du bør også tenke på at ulike skjermtyper vil vise din hjemmeside på ulike måter. Derfor må du tilpasse den etter den mest vanlige. Hvilke oppløsninger som anvendes er ganske spredt. Vanlige oppløsninger akkurat nå er 1280×800, 1024×768 og 1280×1024. Man bør altså kunne se din hjemmeside korrekt så lavt som 1024×768, hvilket mange bærbare PC-er bruker.

Det meste er egentlig ganske logisk. Du bør tilpasse utseende og funksjon etter dine besøkere. Derfor kan en hjemmeside som er ment til fornøyelse for ungdommer og en hjemmesides innhold av viktig informasjon for voksne, selvsagt være ulikt utformede. Undersøk andre populære hjemmesider. Hvordan har de bygget sin hjemmeside?


Sett karakter Brukervennlig hjemmeside – hvordan lager jeg en slik?, hva syns du?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bli først med å sette karakter!)
Loading...
Artikler - Uavhengige anmeldelser av Webhotell. Copyright webhotelltester.com 2010.

Hva syns du om Brukervennlig hjemmeside – hvordan lager jeg en slik?? Skriv en anmeldelse.